Fågelholkar tjänar främst som boplatser under våren när småfåglarna lägger sina ägg, men även som skydd mot kyla under vintern. Att sätta upp fågelholkar är en viktigt insats, oavsett tid på året. Det viktigaste är alltså inte när du sätter upp fågelholken, utan att du faktiskt gör det. Förr eller senare kommer en fågel att ta sig gästfriheten att flytta in.
Bli hyresvärd
När ska man sätta upp fågelholkar?
Vilken tid på året du sätter upp din fågelholk spelar egentligen inte så stor roll, men det kan ta lite olika tid för småfåglarna att flytta in. Ibland går det på ett par dagar, ibland upp till ett år. Om du vill sätta upp fågelholkar inför häckningsperioden börjar mesfåglarna i södra Sverige bygga på sitt bo tidigt i april. När flyttfåglarna återvänder efter en lång vinter väljer de i första hand fågelholkar som blivit lite väderbitna framför en ny fågelholk.
Om du sätter upp fågelholkarna under höst och vinter hinner de få lite platina och smälta in i naturens färgskala innan fåglarna kommer tillbaka. Fågelholkar går förstås alldeles utmärkt att hänga upp även under vår och sommar, men dessa blir sällan bebodda första sommaren.
Vilket väderstreck sätter man fågelholken?
Det kan vara svårt att förutse vad som är ett bra väderstreck då det kan komma häckande fåglar i alla väderstreck. Värmen om våren varierar mycket från år till år. Om det är en riktigt varm vår kan det vara fördelaktigt att undvika holkens placering i söderläge, där det är som varmast. I Sverige är det dock sällsynt med hetta om våren och det är snarare kylan som blir ett större problem om vintern.
Vilken storlek på fågelholk?
Storleken på hålet påverkar vilket typ av fågel som flyttar in. Ett hål på cirka 30-35 mm lämpar sig exempelvis för blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv och andra småfåglar, medan ett hål på 50 mm lämpar sig för staren. Fåglar som rödstjärt, sädesärla och rödhake föredrar ett boende med en något större, kantig öppning. Oavsett fågelholk och hålets storlek är det viktigt att tänka på säkerheten som minskar risken att katter eller andra lurpassare kommer åt småfåglarna. Måttet mellan hålets nederkant och holkens botten bör ha ett avstånd på cirka 15 centimeter och det ska gärna finnas ett utskjutande tak som minskar risken för inkräktare och objudna gäster.
Välj med fördel flera fågelholkar med olika storlek på hålen om du önskar mångfald i trädgården. Tänk dock på att inte sätta upp likadana holkar för nära inpå varandra. Talgoxar och blåmesar kan i vissa fall bo så tätt som i samma träd, och arter som stare och pilfink kan häcka i kolonier. Generellt ska du dock ha som tumregel att hålla ett avstånd på cirka 25 meter mellan holkarna.
Fågelholkens placering
Fågelholkar kan hängas upp på husväggar, i träd eller andra lämpliga platser i trädgården. Plastklädd ståltråd eller ett rejält band kan användas till att binda upp mindre holkar, medan fastspikade tvärslåer på holkens baksida kan användas för att hänga upp större holkar i en grenklyfta. Höjden ska vara betryggande för att undvika katter och andra inkräktare, men den behöver inte sitta högre än ett par meter från marken. Placera holken på en lugn och snårig plats – skyddad från väder och vind.
Tänk också på att placera fågelholken där du kan se den, men på ett avstånd som inte stör fåglarna. Du vill förstås kunna fågelskåda och följa vad som händer runt holken!